Home

Masterclass Theatertechnieken

Theatertechnieken zijn niet voorbehouden aan podiumkunstenaars. Ook een docent staat elke dag op de bühne. Leerlingen komen om iets te leren en dat lukt beter als er wat te beleven valt. Theatrale vaardigheden maken een docent sterker. Kunnen die vaardigheden verder ontwikkeld worden? Natuurlijk!

 

KENT U DIT ?

verveeld-publiek

 

In een masterclass van een paar uur oefent u met theatertechnieken als stemvariatie, tempowisselingen, goede timing, gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, beeldende presentatie en gebruik van humor. U oefent, krijgt feedback en doet het opnieuw. En met resultaat: de inhoud van uw lessen zal indringender overkomen!

 

OF DIT ?

SONY DSC

 

Bij de stemoefeningen leert u luisteren naar de grondtoon, uw eigenlijke stemhoogte. U werkt aan uw ademhaling, en aan het richten van het stemgeluid op één bepaald punt in de ruimte. U oefent in klank, volume, toonhoogte en in wisselingen daarin.

Lichaamstaal. U leert u uw stem te ondersteunen door het spaarzaam gebruik van gebaren.

Inhoud en (voor)beelden horen bij elkaar, beeldende presentatie. We staan stil bij het gebruik van voorbeelden en voorwerpen, om de inhoud van uw les te verrijken.

Bij het mondeling overbrengen van informatie zijn tempo en timing belangrijk. Heerlijk, wanneer een docent zó veel ideeën heeft, dat hij alsmaar doorpraat. Fijn voor de docent, maar voor de luisteraar kan het nogal veel worden. Zoals een drukke tante die op een feestje maar tegen je door blijft praten. En later weet je niet meer waar ze het over had. In de beperking ligt vaak het meesterschap!

It don’t mean a thing, if it ain’t got that swing!”, een quote van Duke Ellington. Dit geldt ook voor sprekers. Als het gaat om tempo en timing is uw stem ook een muziekinstrument. De aandacht van uw publiek staat of valt er mee.

Een ontspannen lichaamstaal voor de klas is zeker niet hetzelfde als traag. Ontspanning en concentratie kunnen samengaan. Je kunt relaxt en vol vuur je verhaal vertellen!

Spontane humor kan de band tussen docent en leerlingen versterken. Doordachte humor kan helpen de inhoud van uw lessen beter tussen de oren te krijgen. Humor ondersteunt het geheugen. En jawel, je kunt er bewust gebruik van maken!

Deze masterclass combineert leerzaam met leuk en wordt verzorgd door Tom Stobbelaar, voormalig docent geschiedenis en sinds 25 jaar theatermaker en cabaretier bij Cabaret Gemeentereiniging.

Tom is gecertificeerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Met deze masterclass komt u in aanmerking voor punten in het kader van het lerarenregister.

Op 4 februari 2016 was deze masterclass onderdeel van het Landelijk HAVO Congres (APS HAVO-Platform).

In het schooljaar 2016-2017 verzorgt Tom Stobbelaar deze masterclass o.a. op de Dunamare Academie en op de Academie Veluwse Onderwijsgroep.

In december 2016 en januari 2017 geeft Tom ter vervanging 22 uur per week maatschappijleer en geschiedenis aan het Van Maerlantlyceum in Eindhoven, waarmee hij en passant ook weer meer voeling krijgt met de huidige sfeer in het middelbaar onderwijs.

Informatie over de masterclass of onderdelen ervan: stobbel4@gmail.com    +31620970125

Ook op Facebook.